Coria gebruiken

Dag Endoranen,

Als je al lid was van Endora voor september 2020, dan herinner je je misschien dat ik je attendeerde op het gebruik van Coria. Coria.nl is een website die je in staat stelt om je eigen partij in een muziekstuk heel eenvoudig in te studeren. Het is de laatste tijd wat mij betreft een beetje in de benen gezakt, maar opnieuw wil ik er aandacht voor vragen, omdat het echt de moeite waard is. Het verschil met oefenen met een midi is, dat je bij de midi alleen maar de midi van je keuze hoort, b.v. je eigen stem of het hele koor, terwijl je bij Coria je eigen partij kunt oefenen met het geluid van de andere partijen – en in de gewenste sterkte – erbij.

Op de site van Coria kun je geen midi’s gebruiken, ik maak er bestanden van het mxl-formaat voor. En voor een goed begrip: ik word niet gesponsord door Coria of zo.

Met vriendelijke groet,

Arnold

Hoe werkt Coria?

Op het ledendeel van de website van Endora vind je naast bladmuziek en midi’s ook een groep die Coria bestanden heet. Daar vind je de muziekstukken die we nu instuderen of waar we binnenkort mee beginnen. Download die bestanden op je eigen pc, iPad of tablet.

Ga naar de website Coria.nl (geen http o.i.d.). De hoofdpagina ziet er bovenaan in het midden zo uit:

Via de link “Bekijk op Youtube hoe je oefent met Coria” krijg je aanwijzingen hoe om te gaan met het programma. De film duur net 3 minuten en gaat ervan uit dat je gebruik maakt van de bestanden die links op de site worden weergegeven.

In ons geval is dat anders: je maakt gebruik van de bestanden die je op je pc etc. hebt gedownload.

Scroll daarvoor op de hoofdpagina van Coria.nl wat naar beneden. Daar zie je dit staan:

Het gaat om: Heb je een stuk ….. – Gebruik eigen bestand. Door daarop te klikken kom je bij

Nu staat er: Geen bestand gekozen, maar dat verandert als je op Bestand kiezen klikt. Ga naar de plek op je pc etc. waar je het bestand hebt neergezet en dubbelklik erop. Voor dit verhaal dubbelklik ik op Cada noite met het volgende resultaat:

Je klikt op de blauwe knop met OK en dan zie je dit:

Kies je partij en klik dan op Play. Dan zie je dit:

Als je op Start klikt gaat de muziek spelen. Ook Stop en Back to start (Terug naar het begin) doen waarvoor ze gemaakt zijn.

Rechts zie je de knop Settings (Instellingen). Als je daarop klikt kun je volume, geluid en tempo aanpassen. Nog verder naar beneden kun je de toonhoogte veranderen.